Stad verkoopt eigendommen om begroting OCMW op te smukken

Op de agenda van de raad van 9 april 2018 stond de verkoop van twee eigendommen die deel uitmaken van het patrimonium van het OCMW van Hoogstraten. Een verkoop zonder echte motivering die dus enkel en alleen dient om een positieve begroting te kunnen voorleggen.
Hieronder leest u wat ons raadslid Tonia Jacobs hierover vertelde op de raadszitting.

Woning gelegen Van Aertselaerstraat 8 in Hoogstraten.

Deze woning zou al jaren leeg zou staan. Het is trouwens ook van buitenaf duidelijk te merken dat het onderhoud niet echt een prioriteit is geweest voor het OCMW.

Voor zover wij weten heeft het OCMW heeft die woning in het verleden aangekocht met LOI –gelden (subsidies voor de opvang van asielzoekers in Lokale Opvanginitiatieven).

Maar nu de opvang van asielzoekers grotendeels naar de Mouterij is overgebracht, staat er nu een ‘leegstaande’ woning. Dat is geen goed bestuur!

Het is volgens ons niet de taak van een openbaar bestuur om haar beperkt patrimonium ten gelde te maken. Bij de motivering van de beslissing staat trouwens niet vermeld waarvoor de opbrengsten moeten dienen, hoewel dit verplicht is.

Anders meent dat het OCMW een belangrijke speler is op de woningmarkt, omdat in het takenpakket van het OCMW heel wat huisvestingstaken zitten, zoals noodopvang, huisvesting erkende vluchtelingen die niet onmiddellijk een woning op de privé-markt vinden éénmaal ze erkend werden…

Vanuit de stad wordt vaak gesproken over starterswoningen. Misschien is deze woning na renovatie hiervoor geschikt? Of kan deze woning niet tijdelijk ter beschikking worden gesteld aan het Sociaal verhuurkantoor? Die zoeken toch nog woningen in onze regio.

Om deze redenen ging Anders niet akkoord met de geplande verkoop.

De raad besliste om de verkoop te laten doorgaan. Op onze vragen (de prijs en de bestemming van de opbrengst) kregen we helaas geen antwoord.

De Hemelrijckse Heide

Ook de geplande verkoop van Hemelrijckse heide is een spijtige zaak: meer dan 10 hectare waar naar onze mening wel andere inventievere zaken mee kunnen gerealiseerd worden, worden verkocht. Ook al is een invulling op dit moment nog niet duidelijk. Maar is het niet de taak van ons openbaar bestuur niet op korte termijn te denken en durven te denken wat er na ons komt?

Enkel deze grond verkopen om de renovatie en/of bouw van ’t Gastenhuys te financieren, zoals de verkoop gemotiveerd wordt, is naar ons aanvoelen te kort door de bocht.

De afgelopen dertig, veertig jaar heeft het OCMW massa’s gronden verkocht om steeds opnieuw de renovatiekosten (veiligheidskosten, lift, sanitair..) van het oude rusthuis te kunnen betalen. En zie hoever we daar nu mee staan…al deze kosten zijn nu voor niets geweest en het OCMW is heel wat gronden armer!

Terug naar dit dossier: deze aaneengesloten gronden zijn een prima wissel op de toekomst en verdienen het niet om verkocht te worden. Op korte termijn kunnen de gronden ongetwijfeld met éénjarige of meerderjarige overeenkomsten verhuurd worden (dus geen klassieke ‘pacht’, met de daaraan verbonden juridische gevolgen) zodat wanneer een nood zich aandient, hier met deze gronden op kan ingespeeld worden.

Waarom niet denken aan een zorgboerderij waarbij deze gronden volledig ingepast kunnen worden? Zie het voorbeeld in Chaam. Daar kunnen mensen met beperkingen of beginnende dementie onder begeleiding hun dagbesteding doorbrengen. Of waarom geen volkstuintjes aanleggen?  Mogelijkheden genoeg.

Maar nu op korte termijn beslissen te verkopen omdat toevallig de erfpacht vervalt, vindt Anders geen goede beslissing.

De CD&V-N-VA-meerderheid had er helaas geen oren naar. Zo krimpt het patrimonium van OCMW (en dus van de gemeente) weerom stevig.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.