Klik op de pijlers om onze speerpunten te ontdekken!
Onze eerste pijler is Zorgen voor Elkaar. Deze pijler richt zich op een sterk sociaal beleid dat alle inwoners ondersteunt, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Nabijheid speelt hierbij een sleutelrol: we bouwen woningen voor ouderen met zorgbehoeften in de dorpen, en inwoners kunnen voor advies en eenvoudige administratieve hulp terecht in het lokale dienstencentrum. Daarnaast halen we gecentraliseerde diensten, zoals afspraken met Kind en Gezin, terug naar de dorpsgemeenschappen.
Om betaalbare woningen te realiseren, nemen we het sociale woonbeleid in eigen handen en kopen we zelf grond aan. Jonge gezinnen mogen niet gedwongen worden onze gemeente te verlaten vanwege hoge grondprijzen.
We zetten in op gelijke kansen voor iedereen: financiële situatie, afkomst, gezondheid of opleidingsniveau mogen geen belemmering vormen voor deelname aan activiteiten of het verenigingsleven. Een diversiteitsambtenaar bouwt bruggen tussen verschillende gemeenschappen.
De tweede pijler, Samen Wonen en Leven, richt zich op het versterken van de gemeenschap en het verbeteren van de leefbaarheid in de dorpen. We investeren in bruisende dorpskernen door ze te vergroenen en verfraaien, veilige en klimaatbestendige buurt- en speelpleinen te creëren en we bevorderen de verkeersveiligheid door autoluwe woonwijken en veilige fietsroutes. Elk dorp krijgt een volwaardig dorpshuis en we maken een plan om de Vrijheid aangenaam en verkeersveilig te maken. Bovendien geven we de inwoners touwtjes in handen om zelf te beslissen over de inrichting van de openbare ruimte. Een cultuurhuis als ontmoetings- en belevingsplek moet nu echt gerealiseerd worden.
De derde pijler, Zorgen voor Land en Milieu, legt de focus op duurzame ontwikkeling en het behoud van onze omgeving. Dit omvat een ambitieus plan voor de Markvallei, het herstel van het erfgoedlandschap rond het Kasteel van Hoogstraten en maatregelen tegen verharding. Daarnaast zet anders in op waterbeheer, regeneratieve landbouw en korteketenlandbouw om biodiversiteit te bevorderen en lokale producten toegankelijker te maken. Ons uiteindelijke doel is om tegen 2050 een klimaatneutrale gemeente te realiseren met meer groen en minder verharding.