Anders trekt met verrassende lijst als eerste naar de Hoogstraatse kiezer

Op zaterdag 18 augustus heeft anders haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld in het passend decor van Wortel Kolonie.

Met de slogan “Samen voor een beter Hoogstraten” trekt anders naar de verkiezingen van 14 oktober.

Er staan verrassend veel nieuwe namen op de lijst die bovendien allemaal in de eerste kolom van de lijst staan. Opvallend is ook de diverse achtergrond van de kandidaten, zodat de lijst een goede weerspiegeling is van de hele gemeente Hoogstraten. Maarten Leemans trekt de lijst, hij is nieuw op deze plaats. “Maarten volgt de gemeentelijke politiek al jaren en is zeer actief in het Hoogstraatse verenigingsleven,” zegt voorzitter Luc Hendrickx, “daarmee is hij de perfecte kandidaat om de lijst te trekken.”

“Het is de liefde voor onze gemeente en ons sociaal hart dat ons bindt. Dat vind je helemaal terug in onze lijst,” stelt Maarten: “De lijst biedt een mooie mix van leeftijden, achtergronden en engagementen. De energie die deze mensen steken in hun gemeente,  hun buurt en verenigingen is fantastisch.”

Maarten onderstreept het geloof dat het anders kan in Hoogstraten: “Met anders hebben wij een plan. Hoogstraten moet een gemeente zijn en blijven waar het voor iedereen goed wonen en leven is.  Als we de handen in elkaar slaan, kunnen we dat.”

Op de tweede plaats staat Mia Timmerman, een sterke nieuwkomer met veel bagage in de sociale sector en met beide benen in de Hoogstraatse gemeenschap. Als gewezen diensthoofd sociale dienst bij het OCMW van Hoogstraten heeft anders in haar een kandidaat gevonden met een zeer sterke sociale betrokkenheid en een schat aan ervaring.

Mia: “in anders vind ik een partij die politiek bedrijft op een integere manier met aandacht voor het milieu, maar zeker met oog voor de  noden van de meest kwetsbare mensen in onze Hoogstraatse gemeenschap. Het project van anders spreekt me vooral aan omdat het een verbindend project is dat over de traditionele partijgrenzen heen een aantal progressieve mensen verenigt die op een andere en vooral transparantere manier politiek willen bedrijven.“

“Mijn bijzondere belangstelling gaat uit naar het sociale luik van het programma,” vervolgt Mia, “Een zorgzame partij probeert iedereen te betrekken bij de samenleving, ook mensen die door allerlei omstandigheden meer moeite hebben om mee te kunnen in onze veeleisende samenleving.”

Fons Jacobs, fractievoorzitter van anders duwt de lijst. Zijn vele jaren ervaring en grote engagement blijft hij ten volle uitdragen binnen de partij: “Ik durf met trots te zeggen dat anders een hele mooie kandidatenlijst heeft  samengesteld, waarbij heel wat jongeren en nieuwkomers de ideeën van anders mee willen uitdragen. Ik ben daar blij om, omdat het zo belangrijk is dat er doorstroming en opvolging komt, niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook in de politiek. Ik heb er dan ook een goed gevoel bij om de lijsttrekkersplaats over te laten aan Maarten. Vele partijen spreken over vernieuwing en verjonging, anders past dit gewoon toe. De laatste plaats op de lijst wordt vaak gezien als een bijzondere plaats, omdat daar de steun wordt gegeven die een lijst nodig heeft. Ik ben dan ook zeer tevreden dat ik samen met enkele andere ervaren anders-politiekers deze lijst mag duwen.”

“Mobiliteit is een basisbehoefte, mensen moeten zich kunnen verplaatsen,” zegt huidig gemeenteraadslid Jef Roos. “Maar we zien bijna elke dag hoe het drukke verkeer ons in de ban houdt. Het is dringend tijd om een allesomvattende verkeersstudie te laten uitvoeren die de pijnpunten in onze gemeente blootlegt. We streven voor al onze deelgemeenten naar een duurzame mobiliteit waarbij de leefbaarheid van de wijken en het STOP-principe voorop staan. Doorgaand verkeer moet zo veel mogelijk gescheiden blijven van de lokale verplaatsingen.”

“In de zorgverlening staan we bovendien voor grote uitdagingen,” vervolgt Jef, “het aandeel ouderen en dus zorgbehoevenden zal de komende jaren flink toenemen, ook in Hoogstraten. Het is de taak van het gemeentebestuur om de regie van die zorg in handen te houden. Met anders blijven we ijveren voor gelijkheid in de zorgverlening, ongeacht iemands financiële mogelijkheden.”

“anders engageert zich om op een heel participatieve manier de stad te  besturen,” zegt raadslid Dimitri Van Pelt. “Het maakt onze gemeente alleen maar sterker als er méér mensen betrokken worden. We willen een transparant beleid dat begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. Een gemeentebestuur dat aandacht heeft voor iedere inwoner, jong en oud, hier geboren en getogen en nieuwkomer. Een bestuur dat het gevoel geeft dat ieders stem, hoe bescheiden ook, meetelt. anders wil samen met de inwoners tot nieuwe ideeën komen, niet door naar elkaar te wijzen, maar door te luisteren naar elkaar.”

“Hoogstraten is een echte landbouwgemeente,” gaat Dimitri verder. “Ik ben ervan overtuigd dat landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan. Door samen te zoeken naar kleine aanpassingen kunnen ze elkaar net versterken. Een boom in de wei bijvoorbeeld zodat de dieren beschut zijn tegen de zon. Of waarom geen koeien die mogen grazen in natuurgebied?”

Maarten Leemans vat tot slot nog enkele kerngedachten van het programma samen: “anders gaat voor een sociaal Hoogstraten met aandacht voor alle inwoners. Een sterk milieubeleid is een basisvoorwaarde voor een gezonde gemeente, hiermee willen we zeker waken over het behoud van het groen in onze gemeente. Het is belangrijk om naar de toekomst toe duurzaam te investeren, maar dit moet steeds gebeuren met aandacht voor de eigenheid van de dorpskernen en met respect voor onze geschiedenis.“

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.