Lydia is geboren in Hilversum maar woont al sinds haar 23e in België, sinds 20 jaar definitief in Hoogstraten. Hier zijn haar kinderen opgegroeid, hier heeft zij altijd gewerkt en haar vriendenkring gevormd. Ze is getrouwd met Dimitri en moeder van Mathias en Margot. Ze werkt als cipier in de gevangenis van Wortel; een moeilijke omgeving: zowel voor gedetineerden als voor het personeel. Te weinig mensen en middelen en te veel gedetineerden bijeen zorgen voor stress en spanningen. Dagelijks ervaart zij dat een duidelijke en eerlijke communicatie en een respectvolle houding de beste manieren zijn om deze problematiek het hoofd te bieden.
Voor haar zijn openheid en transparantie vanzelfsprekend. Problemen eerlijk benoemen, zodat we ze kunnen aanpakken en in dialoog blijven gaan met elkaar, dat wil zij ook doen in de politiek. Door oprecht te luisteren naar elkaar kunnen je verschillen en afstanden overbruggen.
Ze pleit voor het aanstellen van een bruggenbouwer die inwoners betrekt, informeert en zo meer verbinding creëert. Waar een wijkagent zich richt op veiligheid, volgt deze medewerker het sociale leven in de dorpen op en biedt ondersteuning waar nodig.
Als moeder die haar zoon verloor aan een designerdrug, zet Lydia zich in voor betere preventie van druggebruik door het vergroten van kennis en de bewustmaking van het gevaar. Lydia vertelt het verhaal van haar zoon open en eerlijk in een boek – Aan het einde van de regenboog – om zo anderen te waarschuwen voor de gevaren van drugs. Ze vindt het belangrijk dat jongeren met probleemgedrag begeleiding en opvolging krijgen.
Naast haar werk is Lydia, samen met Dimitri, al zes jaar actief in de gemeentepolitiek en vrijwilliger bij Natuurpunt. “Natuur is mijn rustpunt en mijn ademruimte. Natuur is een noodzaak.”
Uit eigen ervaring weet ze hoe essentieel goede opvang is tijdens en na het krijgen van slecht nieuws. Daarom pleit ze voor een professionele slechtnieuwsbrenger bij de politie die 24/7 bereikbaar is.
“Slachtoffers en nabestaanden van ongevallen of misdrijven verdienen snelle en efficiënte hulp van de lokale politie en CAW, zodat opvang en nazorg altijd dichtbij en toegankelijk zijn. Ook daders mogen we niet vergeten: zij krijgen de kans op bemiddeling en ondersteuning richting een betere toekomst.”
Lydia staat voor écht verbinding: veilig, respectvol en opbouwend.